Dit is de zevende versie van Constant richtlijnen voor samenwerking (19/10/2023). Tijdens de volgende maanden worden deze richtlijnen in verschillende omgevingen, situaties en constellaties gebruikt en besproken. We redigeren ze dan opnieuw voor de volgende werksessie, Oktober 2023. Vertel het ons of schrijf je opmerkingen en vragen (anoniem of niet): hier/ici/here.
Constant is een vereniging zonder winstoogmerk, gerund door kunstenaars en sinds 1997 in Brussel gevestigd. Constant is actief is tussen kunst, media en technologie. Constant ontwikkelt, onderzoekt en experimenteert. Constant vertrekt vanuit feminismen, copyleft, Free/Libre + Open Source Software en werkt rond deze vectoren vanuit een intersectioneel perspectief. Meer over Constant
Constant zet zich in voor omgevingen waar zonder angst geëxperimenteerd kan worden met mogelijke toekomsten, complexe collectiviteiten en wenselijke technologieën. De ruimtes die we in het leven roepen zijn dan ook expliciet gekant tegen seksisme, racisme, queer antagonisme, validisme en andere vormen van onderdrukking. Onze positionering is er een van risico’s nemen en vallen en opstaan, waarbij precisie en kritiek samenkomen met humor, onzekerheid, spanning, dubbelzinnigheid en fouten. Onbevreesde, dappere omgevingen maken radicale complexiteit mogelijk.
Voor Constant betekent vertrekken vanuit feminismes, aandacht hebben voor de soms generatieve, vaak repressieve arrangementen van macht, voorrecht en verschil. Wij begrijpen dat deze structuren verband houden met gender en altijd te maken hebben met kwesties als klasse, ras en vaardigheden. Het vinden van manieren om in het reine te komen met de lange koloniale geschiedenis van informatica, de manier waarop technologie de ecologie beïnvloedt en de relaties tussen deze processen, verdient onze voortdurende aandacht.
Constant probeert te werken vanuit inclusiviteit in plaats van exclusiviteit. We willen in ons werk rekening houden met zeer verschillende mensen en hun eigen universums, maar ook met historische en toekomstige anders-dan-menselijke factoren. Dit betekent dat we onze aannames moeten blijven uitdagen en dat we kritische input verwelkomen over manieren waarop we de raakvlakken van privileges, macht, geschiedenis, cultuur, ongelijkheid, pijn en onrechtvaardigheid kunnen aanpakken.
Constante steunt Vrije Cultuur omdat het een manier is om te erkennen dat cultuur een collectieve inspanning is die het verdient om gedeeld te worden. Er is geen tabula rasa, geen originele auteur, maar wel een genealogie en een web van verwijzingen. Als het op technologie aankomt, denken we dat Vrije Software een verschil kan maken, omdat we geen toestemming hoeven te vragen, wanneer we de technische details van software en hardware willen bekijken, ondervragen en bespreken, of wanneer we nieuwsgierig zijn naar de concepten, politiek en geschiedenis ervan. Om die reden verspreiden we al ons werk onder Open Content Licenties (Free Art License) en werken we met en aan Vrije, Vrije en Open Source Software.
Als het gaat om technologie, denken we dat Vrije Software een verschil kan maken omdat we worden uitgenodigd om de technische details van software en hardware te overwegen, te ondervragen en te bespreken, of wanneer we ons willen bezighouden met de concepten, de politiek en de geschiedenis ervan. Om deze reden verspreiden we al ons werk onder Open Content Licenties (Free Art License) en werken we met en aan Free, Libre en Open Source Software. In de afgelopen jaren zijn we tot het besef gekomen dat het bevestigen van Free Culture met meer kritische overwegingen gepaard moet gaan. Hoewel we nog niet zeker weten hoe, willen we rekening houden met de verbanden tussen de Open Access ideologie en het koloniale extractivisme, die de verbeelding van complexiteit en poreusheid kunnen belemmeren. Daarnaast willen we rekening houden met het recht op ondoorzichtigheid bij de toegang tot en de overdracht van kennis, vooral met betrekking tot gemarginaliseerde gemeenschappen.
Daarom hebben Constant en bondgenoten samen een micentie geschreven die deze bezorgdheden centraal stelt. We experimenteren met de licentie
en verspreiden nu al het werk van Constant onder deze Collective Conditions for (Re)use licentie.
Dit is de zesde versie van dit engagement. De eerste versie verscheen in oktober 2019. De Constant Richtlijnen voor Samenwerking is een actieve tekst die openstaat voor correcties en wijzigingen, dankzij verschillende overlegmomenten in de constellatie van Constant.
We hebben een korte en een lange versie van de richtlijnen geschreven. We nodigen je uit om beide zorgvuldig te lezen.
Deze richtlijnen hebben betrekking op openbare en niet-openbare activiteiten die Constant organiseert. Ze kunnen kortstondig of quasi permanent zijn, gaande van een drankje op kantoor tot kleine evenementen in onze werkruimte, onlinevergaderingen of meerdaagse werksessies, de meest voorkomende gelegenheid waarin deze richtlijnen aandacht zullen krijgen.
Werksessies zijn intensieve transdisciplinaire situaties waaraan deelnemers van over de hele wereld bijdragen. Door de intensiteit van de uitwisselingen en interacties tijdens werksessies kunnen er momenten van onenigheid en ongemak zijn. Deze momenten moeten worden erkend en besproken, binnen uw grenzen. Meer informatie over de werksessies
Hoewel sommige van de onderstaande richtlijnen voor de hand liggend klinken, hebben we ervaren dat het samenzijn gecompliceerd kan zijn. We hebben deze richtlijnen geschreven om manieren te bedenken om comfortabel en aandachtig samen te zijn. Bovendien hopen we, door de richtlijnen aan te pakken als onderdeel van elke werksessie, dynamische manieren te creëren om onze vaardigheden te blijven trainen om de moedige ruimtes uit te breiden en te versterken. De richtlijnen zijn bedoeld om potentie te creëren voor iedereen, en soms wordt dit gedaan door het beperken van de ruimte die door sommigen wordt ingenomen.
We gaan uit van de betrokkenheid van alle deelnemers en roepen elkaar op om verantwoord met elkaar om te gaan. Als je het gevoel hebt dat er grenzen worden overschreden, vind dan de persoon waarmee je het gemakkelijkst kunt praten. De mensen van Constant zorgen ervoor dat hulpmiddelen, infrastructuur en hulplijnen klaarstaan.
Constant medewerkers en deelnemers:
Constant activiteiten zijn uitwisselingsmomenten waarbinnen genereuze praktijken zich ontwikkelen. Geven, ontvangen, nemen en verzorgen worden opgevat als wederzijdse handelingen. Elke keer maken we tijd en ruimte voor deze richtlijnen. Constant medewerkers:
Voorbeelden van intimidatie:
[1] https://queer-code.org/coc
[2] https://www.freebsd.org/internal/code-of-conduct.html
[3] https://radix.one/en/code-of-conduct
Wij nemen allemaal de verantwoordelijkheid om te reageren op overschrijdingen. Daarbij proberen we niet te oordelen en we proberen ons niet beoordeeld te voelen.
Vereist de situatie onmiddellijke interventie of niet?
Onmiddellijke interventie (er is nu hulp nodig!)
Als we ons onveilig voelen of iemand zien die in nood lijkt, spreken we onmiddellijk Constant leden aan die zich voorstelden als (co-)organisator van de werksessie. Zij zullen hun best doen om te helpen.
Niet onmiddellijke interventie (een situatie die meer tijd vergt)
Sommige overschrijdingen vragen andersoortig overleg, met meer mensen of op een meer afgewogen manier. Bijvoorbeeld: Als iemand een voortdurend patroon van intimidatie ervaart; als iemand getuige is van onaanvaardbaar gedrag; als iemand “per ongeluk” discriminerende taal blijft gebruiken, nadat hen is gevraagd daarmee te stoppen.
Als we ons comfortabel of in staat voelen, bespreken we de problemen met de betrokken partijen voordat we een organisator raadplegen. Wij geven er de voorkeur aan om meningsverschillen samen constructief op te lossen en te werken aan het rechtzetten van de mis(ver)standen, als dat mogelijk en veilig is. Blijven de problemen echter bestaan, zoek dan een lid van Constant die hun best zal doen om de situatie weer vlot te trekken. Het is ook mogelijk om achteraf contact met ons op te nemen om aan te geven wat er is gebeurd als handelen op het moment zelf niet goed/veilig voelt.
Stuur dan een e-mail naar: beep@constantvzw.org
Een Constant teamlid dat niet tot het organisatorische team behoort zal jouw e-mail ontvangen. Alle informatie wordt met discretie behandeld.
Als we in conflict komen met een van deze richtlijnen, of als we zien dat anderen ons gedrag signaleren: