Constant richtlijnen voor samenwerking v1
Première version, septembre 2019, september 2019
Dit is een eerste versie (03/09/2019). Tijdens de volgende maanden worden deze richtlijnen in verschillende omgevingen, situaties en constellaties besproken. We redigeren ze dan opnieuw voor de volgende werksessie, voorjaar 2020. Vertel het ons of schrijf je opmerkingen en vragen (anoniem of niet): hier/ici/here.
Engagement
Constant is een vereniging zonder winstoogmerk, gerund door kunstenaars en sinds 1997 in Brussel gevestigd. Constant is actief is tussen kunst, media en technologie. Constant ontwikkelt, onderzoekt en experimenteert. Constant vertrekt vanuit feminismen, copyleft, Free/Libre + Open Source Software en werkt rond deze vectoren vanuit een intersectioneel perspectief. Meer over Constant
Constant zet zich in voor omgevingen waar zonder angst geëxperimenteerd kan worden met mogelijke toekomsten, complexe collectiviteiten en wenselijke technologieën. De ruimtes die we in het leven roepen zijn dan ook expliciet gekant tegen seksisme, racisme, queerfobie, validisme en andere vormen van haatdragendheid. Onze positionering is er een van risico’s nemen en vallen en opstaan, waarbij precisie en kritiek samenkomen met humor, onzekerheid, spanning, dubbelzinnigheid en fouten. Onbevreesde, dappere omgevingen maken radicale complexiteit mogelijk.
Voor Constant betekent vertrekken vanuit feminismes, aandacht hebben voor de soms generatieve, vaak repressieve arrangementen van macht, voorrecht en verschil. Wij begrijpen dat deze structuren verband houden met gender en altijd te maken hebben met kwesties als klasse, ras en vaardigheden. Het vinden van manieren om in het reine te komen met de lange koloniale geschiedenis van informatica, de manier waarop technologie de ecologie beïnvloedt en de relaties tussen deze processen, verdient onze voortdurende aandacht.
Constant probeert te werken vanuit inclusiviteit in plaats van exclusiviteit. We willen in ons werk rekening houden met zeer verschillende mensen en hun eigen universums, maar ook met historische en toekomstige anders-dan-menselijke factoren. Dit betekent dat we onze aannames over de wijze waarop we de kruispunten van privileges, macht, geschiedenis, cultuur, ongelijkheid, leed en onrechtvaardigheid zouden kunnen aanpakken, steeds weer ter discussie moeten stellen.
Constante steunt Vrije Cultuur omdat het een manier is om te erkennen dat cultuur een collectieve inspanning is die het verdient om gedeeld te worden. Er is geen tabula rasa, geen originele auteur, maar wel een genealogie en een web van verwijzingen. Als het op technologie aankomt, denken we dat Vrije Software een verschil kan maken, omdat we geen toestemming hoeven te vragen, wanneer we de technische details van software en hardware willen bekijken, ondervragen en bespreken, of wanneer we nieuwsgierig zijn naar de concepten, politiek en geschiedenis ervan. Om die reden verspreiden we al ons werk onder Open Content Licenties (Free Art License) en werken we met en aan Vrije, Vrije en Open Source Software.
De eerste versie van dit engagement werd in oktober 2019 voorgesteld aan de vereniging en zal regelmatig worden herzien. De Constant Richtlijnen voor Samenwerking is een actieve tekst die openstaat voor correcties en wijzigingen, dankzij verschillende overlegmomenten in de constellatie van Constant.
Richtlijnen voor samenwerking
We hebben een korte en een lange versie van de richtlijnen geschreven. We nodigen je uit om beide zorgvuldig te lezen.
Deze richtlijnen hebben betrekking op openbare en niet-openbare activiteiten die Constant organiseert. Ze kunnen kortstondig of quasi permanent zijn, gaande van een drankje op kantoor tot kleine evenementen in onze werkruimte, onlinevergaderingen of meerdaagse werksessies, de meest voorkomende gelegenheid waarin deze richtlijnen aandacht zullen krijgen.
Werksessies zijn intensieve transdisciplinaire situaties waaraan deelnemers van over de hele wereld bijdragen. Door de intensiteit van de uitwisselingen en interacties, zijn er ongemakkelijke situaties en verschil van mening die niet tegen elke prijs vermeden hoeven te worden, maar die erkend en besproken moeten kunnen worden binnen de grenzen van ieders gevoel voor veiligheid en gemoedsrust. Meer informatie over de werksessies
Ook al klinken sommige van de onderstaande richtlijnen voor de hand liggend, we hebben ervaren dat samenwerking niet altijd zo vanzelfsprekend is als het misschien lijkt. We hebben deze richtlijnen geschreven vanuit het verlangen om comfortabel en aandachtig samen kunnen zijn. Bovendien hopen we, door de richtlijnen deel te maken van elke werksessie, een dynamische manier te creëren om ons te blijven trainen in het uitbreiden en versterken van dappere ruimtes.
We gaan uit van de betrokkenheid van alle deelnemers en roepen elkaar op om verantwoord met elkaar om te gaan. Als je het gevoel hebt dat er grenzen worden overschreden, vind dan de persoon waarmee je het gemakkelijkst kunt praten. De mensen van Constant zorgen ervoor dat hulpmiddelen, infrastructuur en hulplijnen klaarstaan.
Richtlijnen voor Samenwerking - korte versie
De activiteiten van Constant zijn uitwisselmomenten waar verschillende genereuze praktijken zich ontwikkelen. Geven, ontvangen, nemen en zorgen worden opgevat als wederkerige acties. Hier zijn een aantal zaken om op te letten:
- Geen sexisme, racisme, queerphobia, validisme of ander haatgedrag.
- Geef anderen fysieke, emotionele en conceptuele ruimte.
- Spreek niet voor andere mensen. Onderbreek niemand en dring jezelf niet op.
- Deel informatie, ervaringen en kennis. Geen paternalisatie en maternalisatie.
- Accepteer en valideer verschil.
- Probeer niet vooringenomen te zijn.
- Probeer te luisteren naar anderen.
- In plaats van iets te veronderstellen, vraag liever.
- Let op de taalbarrières. Dit is een meertalige omgeving.
- Woorden en uitspraken hebben verschillende betekenissen en consequenties voor verschillende mensen.
- Respecteer andere wezens, present of niet, menselijk of niet.
- Geef aandacht aan je fysieke omgeving.
- Geen foto’s, video, audio of andere opnames delen via commerciële sociale netwerken zonder expliciete toestemming.
- Steun en promoot het gebruik van Vrije en Open Source software.
- De licentie voor al het geproduceerde materiaal en documentatie is in principe de Free Arts License.
- Fouten mogen maken is belangrijk.
Richtlijnen voor samenwerking - Lange versie
- Geen sexisme, racisme, queerphobia, validisme of ander haatgedrag.
- Geef anderen fysieke, emotionele en conceptuele ruimte. We respecteren de emotionele en fysieke grenzen van de mensen rondom ons. Dit betekent dat we onze manier van doen veranderen, als iemand aangeeft niet comfortabel te zijn met ons gedrag, wat onze bedoelingen ook mogen zijn.
- Spreek niet voor andere mensen. Onderbreek niemand en dring jezelf niet op. We zijn solidair met anderen, maar we zorgen ervoor niet in hun plaats te spreken of te verhinderen dat ze voor zichzelf kunnen spreken. Iemand anders zinnen afmaken is vaak goed bedoeld, maar is niet altijd gewenst. Behalve als erom gevraagd wordt natuurlijk.
- Deel informatie, ervaringen en kennis. Geen paternalisme en maternalisme. We hebben aandacht voor de manier waarop verschillende types expertise gewaardeerd worden, met name als het gaat om technologie. We begrijpen dat de manier waarop expertise gewaardeerd wordt, vaak bestaande machtsstructuren versterkt (bijvoorbeeld een leraar-student verhouding, witte privileges, heterosexualiteit, socio-economische- en gender-verhoudingen, communicatie- of taalvaardigheden, mentale of fysieke validiteit, senioriteit etc.) We proberen om niet uitleggerig te doen en vermijden techno-oplosserigheid en andere vormen van normatief gedrag .
- Accepteer en valideer verschil: verschillende zienswijzen, concepten, ervaringen, achtergronden, referenties, noden en beperkingen. We zijn hier, omdat we gelegenheid zoeken om relaties aan te kunnen gaan met andere perspectieven. Dit kan betekenen dat we niet alleen andere inhouden uitproberen, maar ook andere manieren om te delen. Soms betekent het waardigheid, respect en medeleven te vragen voor wie hier niet is.
- Probeer niet vooringenomen te zijn. Collectief werk is opwindend, uitdagend, de-centralizerend, vervreemdend en prikkelend. We doen elk wat we moeten doen om ons mentale, emotionele en fysieke welzijn in de gaten te houden. Als we ons te gedesoriënteerd voelen, oordelend of vooringenomen, dan verlaten we de ruimte voor een tijdje, maar we proberen altijd terug te komen.
- In plaats van iets te veronderstellen, vraag liever. Bijvoorbeeld met welk voornaamwoord iemand wenst aangesproken te worden, of mensen aangeraakt willen worden, of iets over een onderwerp weten. Als we niet zeker zijn, dan vragen we verduidelijking. We begrijpen ook dat vragen niet gesteld moeten worden, noch moeten beantwoord.
- Let op de taalbarrières. Dit is een meertalige omgeving. We proberen niet te vergeten dat we in Brussel zijn, een meertalige stad die officieel tweetalig is (FR, NL) maar in de praktijk communiceert in vele talen. Zelfs wanneer we Engels als communicatietaal gebruiken, begrijpen we dat iedereen dit doet met verschillende niveaus en woordenschatten. Niet iedereen is even comfortabel met het spreken of schrijven in het Engels. Deelnemers met Engels als moedertaal begrijpen dat het gemak om zich uit te drukken, ongemak teweeg kan brengen bij deelnemers die een andere taal beter spreken. Let met name op vakjargon en snelheid.
- Woorden en manieren van spreken hebben verschillende uitwerkingen op mensen. Ieder interpreteert op haar eigen manier. Ons luisteren is geconditioneerd door sociale, talige, emotionele factoren. Daarom is het goed er niet op voorhand vanuit te gaan dat wat je bedoelde te zeggen, ook als zodanig wordt verstaan.
- Respecteer andere wezens, aanwezig of niet, menselijk of niet. We proberen respect te hebben voor de waardigheid, ervaringen en perspectieven van hen die raken aan het werk dat we doen. Het is zeer goed mogelijk dat zij zich niet bij ons in dezelfde ruimte bevinden.
- Geef aandacht aan je fysieke omgeving. We hebben aandacht voor mensen, infrastructuren, materiaal en objecten die hier zijn samengebracht en behandelen hen met de nodige zorg.
- De licentie voor al het geproduceerde materiaal en documentatie is in principe de Free Arts License. Voor collectieve situaties zoals werksessies is zelf-documentatie en het delen van ideeën en kennis belangrijk. Daarom aanvaarden we dat de Free Arts License de standaard open content licentie is voor al het gedeeld werk, de notities, schetsen en andere zaken die gegenereerd zijn in de werksessie. Als we een uitzondering nodig hebben op deze regel, dan informeren we de andere deelnemers hierover. Je vindt de voorwaarden van de FAL via https://artlibre.org/licence/lal/en/
- Steun en promoot het gebruik van Vrije en Open Source software. We begrijpen dat Constant zich engageert met Free / Libre Open Source Software, en we proberen in de context van Constant-activiteiten zoveel mogelijk F/LOSS te gebruiken. Als we zien dat een compagnon worstelt met nog onbekende software of procedures, dan proberen we te helpen.
- Geen foto’s, video, audio of andere opnames delen via commerciële sociale netwerken zonder expliciete toestemming. Onze inspanning voor gedeelde documentatie betekent dat er foto’s, video-, en audio-opnames gemaakt worden. Als we ons daar niet gemakkelijk bij voelen, laten we dat weten aan potentiële opnemers aan het begin van de sessie. We delen geen foto’s op commerciële sociale netwerken zonder expliciete toestemming van alle betrokkenen.
- Fouten kunnen en mogen maken is belangrijk. We nemen het niet persoonlijk als iemand deze richtlijnen niet navolgt en weten dat we allemaal geconditioneerd zijn door oppressieve systemen. We zijn bezig die te ontleren, maar dat gaat niet vanzelf. Dit zorgt voor oncomfortabele situaties en we proberen geen heldere, nette oplossingen te verwachten.
Intimidatie is onaanvaardbaar en wordt niet getolereerd tijdens een Constant evenement, vergadering of andere bijeenkomst. Dit geldt voor alle online, collectieve of één-op-één communicatie. Intimidatie is wat mensen als zodanig ervaren. Het maakt niet uit hoe de intimiderende persoon zijn actie bedoeld heeft, belangrijk is hoe deze werd ervaren. We begrijpen dat het belangrijk is om duidelijk te maken wat intimidatie is, maar we zijn deze taal niet gewend. We hebben daarom voorlopig (onvertaalde) citaten gebruikt uit richtlijnen en gedragscodes die ons hebben geïnspireerd.
- trolling, i.e. sustained disruption of conversations, talks or other events. [1]
- nonconsensual photography or recording including logging online activity for harassment purposes. [2]
- gratuitous or off-topic use of nudity and/or sexual images in public spaces (including presentation slides). [1]
- deliberate intimidation, stalking or following. [1]
- non-consensual physical contact and simulated physical contact (e.g., textual descriptions like “hug” or “backrub”) without consent or after a request to stop. [2]
- patterns of inappropriate social contact, such as requesting/assuming inappropriate levels of intimacy with others. [2]
- unwelcome sexual attention. [3]
- microaggressions, i.e. small, subtle actions that marginalize people. [1]
- comments that reinforce systemic oppression related to gender, gender identity and expression, trans status, sexual orientation, dis-ability, mental illness, neurodiversity, physical appearance, body size, age, race, or religion (or lack thereof), technical choices, lack of technical knowledge, ethnicity and socioeconomic status. [2]
- unwelcome comments regarding a person’s lifestyle choices and practices, including those related to food, health, parenting, drugs, and employment. [2]
- deliberate misgendering. [2]
- deliberate use of “dead” or rejected names. [2]
- incitement and threats of violence towards any individual, including encouraging a person to commit suicide or to engage in self-harm. [2]
- continued one-on-one communication after requests to cease. [3]
- deliberate “outing” of any private aspect of a person’s identity without their consent except as necessary to protect vulnerable people from intentional abuse. [3]
- publication of private communication without consent. [2]
- knowingly making false claims about a person. [2]
[1] https://queer-code.org/coc
[2] https://www.freebsd.org/internal/code-of-conduct.html
[3] https://radix.one/en/code-of-conduct
Wat als deze richtlijnen niet worden nageleefd?
Als we in botsing komen met een van deze richtlijnen, zoeken, ontsteken of versterken we geen conflicten. We zullen worden gevraagd het opnieuw te proberen. Als we doorgaan met het overtreden van deze richtlijnen, zullen we gevraagd worden om te vertrekken.
Als we een incident opmerken, signaleren we het en pakken we het aan. We spreken met elkaar, proberen het conflict te isoleren, te stoppen en hulp te zoeken.
Wanneer we zien dat anderen ons gedrag als een overtreding van de richtlijnen zien, kunnen we even de tijd nemen. Stap uit de ruimte en heroverweeg. Adem, adem opnieuw in. Adem meer. Kom terug met een hernieuwd engagement om samen te werken.