Wordt u al geholpen?

Het internet raakt steeds drukker bevolkt met diensten die dataverkeer, netwerken en computergebruik controleren. Cloud computing services beweren goed, veilig en transparant met uw data om te gaan. Gegevens wordt opgeslagen op onbekende plekken en aan u terug ’geserveerd’ waar en wanneer u maar wilt. De kunstenaars in deze mobiele tentoonstelling zitten niet op een wolk en houden graagzicht op hun eigen data. Zij stellen zich de vraag: Who does that server really serve?

In december 2013 organiseerde Constant, vereniging voor kunst en media ’Are You Being Served’, een bijeenkomst van digitale kunstenaars, data-activisten, juristen en andere nieuwsgierigen geinteresseerd in een ethische en experimentele benadering van digitale netwerkcultuur. Samen werkten we rond de mogelijkheden van analoge en paralelle netwerken, deep web, mesh, dark-net, tunneling en proxies. De GSM’s, Kindle’s, tablets en andere hardware in onze jaszakken zijn gesloten technologische doosjes die we volgens de gebruiksvoorwaarden vooral niet open mogen maken. Met behulp van Free, Libre en Open Source Software, vrije licenties, copyleft en Free Culture proberen we een andere relatie met technologie mogelijk te maken.

De kunstwerken en documentatie van de bijeenkomst reageren met humor en inventiviteit op stereotypische gender verhoudingen in IT-omgevingen, de macht van ’Root’ gebruikers, privacy gevoeligheid van medische data, interceptie van netwerkverkeer, gedistribueerde creatie en commerciële toe-eigening van user generated data.

www.cpdpconferences.org

Met onder anderen: Eleanor Greenhalgh, Olia Lialina, An Mertens, Wendy Van Wynsberghe, irational, Men in grey, Silvio Lorusso + Sebastian Schmieg.

Samengesteld door: Constant (Femke Snelting + Peter Westenberg)


@ Maison des Arts de Schaerbeek - Huis der Kunsten

Haachtsesteenweg 147 Chaussée de Haecht
1030 Schaerbeek Brussels