Wat betekent het om met tekst te werken in een digitale infrastructuur? Als schrijver, verteller, kunstenaar? Doorheen de jaren doorkruisten verschillende onderzoeksvragen rond dit thema de werking van Constant. Hoe laat je een machine een gedicht voorlezen op een authentieke manier? Wat betekent collaboratief auteursschap? Hoe maak je non-lineaire vertellingen? Hoe kan je programmeertaal inzetten voor het genereren van verhalen? Welke verhalen vertellen complexe computermodellen als je hen zonder interface aan het woord laat? Deze weft geeft een eerste overzicht van werken en activiteiten die op de een of andere manier antwoord bieden op deze vragen.
Oct 2019, June 2020
DiVersions experiments with online collections of cultural institutions as sites for decolonial and intersectional practice. Inspired by the way versioning functions in networked software tools, seven media installations and this publication explore how online collections can accommodate radically different, and sometimes opposing perspectives.
https://diversions.constantvzw.org
https://di.versions.space/when-organic-trees-meet-the-data-tree/index.html
http://constantvzw.org/site/Post-digital-Archive-Experience.html
March 2019, Mundaneum, Mons[nl] [fr]
http://constantvzw.org/site/On-Journey-with-Hovelbot,2661.html
All information, publication and code: http://www.algolit.net/frankenstein/
With: Piero Bisello (art historian & writer), Sarah Garcin (graphic designer and programmer), James Bryan Graves (computer scientist), Anne Laforet (artist & critic), Catherine Lenoble (writer) and An Mertens (artist & writer). [nl] [fr]
In 2012 richtten An Mertens en Catherine Lenoble Algolit op, samen met Nicolas Malevé en Olivier Heinry. Algolit is een artistieke werkgroep rond i-literatuur, vrije code en tekst. Ontmoetingen vinden plaats op regelmatige basis, volgens de principes van het Oulipo-verbond: we delen elkaars werk en bedenkingen en creëren samen, al dan niet in gezelschap van een genodigde. Algolit verwelkomt makers met een interesse voor digitale manieren van lezen en schrijven.
http://constantvzw.org/site/-Algolit,184-.html
https://algolit.net
Constant gaf ’CIAO/Tot Later - the author’s cut’ uit. Deze hybride roman werd in samenwerking met OSP een prachtig boekje en een digitaal verhaal verteld doorheen webpagina’s.
https://www.adashboard.org/ciaocu/
https://www.books.constantvzw.org/home/ciao
http://constantvzw.org/site/CIAO-Tot-Later.html
In 2005 nodigde Constant Jacques Jouet uit, lid van Oulipo, om zijn poëzie voor te lezen tijdens de 9e editie van Verbindingen/Jonctions. Oulipo staat voor ‘Ouvroir de Littérature Potentielle’, zij genereren hun ‘potentiële’ literaire creaties met behulp van partituren die vertaald kunnen worden naar regels code. Het ‘Metro Gedicht’ bijvoorbeeld, wordt geschreven terwijl men de metro neemt. De verzen moeten worden geschreven tijdens de trajecten tussen de verschillende haltes van de metro.
Lees de tekst: http://kurenniemi.activearchives.org/logbook/?page_id=521
Tagging Matters verkende het tekstuele karakter van metadata in relatie tot ideeën achter het Semantisch Web. Het project Active Archives startte vanuit het principe “we zijn geen eilanden”, en ging op zoek naar manieren om on-line materiaal van verschillende organisaties met elkaar te kunnen verbinden, maar met respect voor het specifieke karakter van de bronnen. Open Data, Linked Data en Resource Description Frameworks (RDF) beloven de koppeling van gegevens zonder centralisatie. Toch suggereren populaire Semantic Web projecten zoals Freebase en DBpedia een nood aan gecentraliseerde repositories. Deze workshop zocht naar een manier om de intimiteit van het schrijven en formuleren van inhoud te bewaren, maar tegelijkertijd verbindingen tussen instellingen en individuen mogelijk te maken.
De werksessie was een mix van gezamenlijke oefeningen, informele presentaties en prototyping sessies.
http://constantvzw.org/site/Tagging-Matters-Kitchentable.html
Deze vierdaagse werksessie was bedoeld om de Active Archives Video Wiki verder te ontwikkelen, een tool ontworpen om de “black box” van online video open te breken. Gebruikers werden aangemoedigd om te schrijven met video’s, nieuwe composities te creëren op basis van uiteenlopende (online) elementen. De AA Video Wiki laat toe bronnen “actief” te houden, in-situ en online.
http://constantvzw.org/site/Active-Archives-kitchentable.html
Ping, de vereniging voor innoverende multimedia-projecten in Nantes, nodigde Constant uit voor de creatie-workshop met gepensioneerden in het kader van ’Rejoignez-nous - soyes branché-e-s’. Nicolas Maleve, Wendy Van Wynsberghe, Peter Westenberg en An Mertens nodigden deelnemers uit om terug te kijken op hun werkplaatsen (in de brede betekenis van het woord: niet enkel fabrieken en kantoren, maar ook plaatsen waar huishoudelijk werk werd verricht). De verhalen gebaseerd op de interviews, werden toegevoegd aan twee kaarten, een fysieke - op textiel - en een virtuele - on line.
http://constantvzw.org/site/Stitching-Stories.html
https://www.amotscousus.constantvzw.org/
https://www.renum.net/leblog/?p=743
In februari 2010 was Openbaar Schrijver een schrijverskabinet van de Bibliotheek Sans Souci, waar je een brief, verhaal of gedicht - analoog of digitaal- kon bestellen voor je geliefde persoon (partner, kind, familielid, vriend(in)). Bezoekers konden voor hun cadeautje lay-out stijlen kiezen uit een catalogus. De catalogus was het resultaat van een experiment met Open Office, een dagdagelijks digitaal schrijfgereedschap. Met behulp van een serie computerscripts produceerden de grafisten van het ontwerpcollectief Open Source Publishing (O S P) 126 verschillende stijlcombinaties waaruit je kan kiezen.
http://osp.kitchen/work/openbaar-schrijver/
Michael Murtaugh (software) en Peter Westenberg (bricolage) creëerden een mobiel opname-apparaat dat enorm geliefd is bij kinderen ! Met een druk op de knop van de joystick neem je op, terwijl je met een andere knop het geluid meteen kan afspelen. Je kan ook nieuw geluid opnemen terwijl je de bestaande woorden afspeelt. Of je kan via de knoppen live-remixen met de woorden uit het woordenboek.
http://www.lalangueschaerbeekoise.be/p/rugzak.html
In 2007 tijdens BRXLBRAVO toonde Constant een installatie in Passaporta, met teksten van Paul Van Ostaijen en Suzanne Lilar. Alle bezoekers leenden hun stem aan de computer. Ze namen de teksten op in het Frans en Nederlands. Men kon horen hoe de machine de twee teksten presenteerde met honderden verschillende stemmen van de Brusselse bezoekers.
http://constantvzw.org/site/Transcommunautaire-Karaoke,415.html