Project:

VISI.ON.AIR

Constant droeg bij aan het onderzoeksproject VISI.ON.AIR dat georganiseerd werd door MAXLab, het onderzoeksplatform dat zich richt op de interactie tussen kunst en digitale technologie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

In VISI.ON.AIR initiëren MAXLab onderzoekers een dialoog over media, kunst en technologie op het kruispunt van hun verschillende onderzoekspraktijken. Het is een gelegenheid om samen te werken aan het verdiepen en aanscherpen van de visie en oriëntatie van de onderzoeksgroep. Voor dit onderzoek werkte MAXlab samen met Constant, een Brusselse organisatie van kunstenaars, theoretici en technici. Zij traden op als screeners die het werk van de onderzoeksgroep analyseerden en extrapoleerden.

Deelnemende Maxlab-onderzoekers: Janna Beck, Jeroen Cluckers, Marco Fusi, Philip Meersman, Dan Mussett, Wes Nijssen, Gina Poortman, Michael Segers, Wouter Steel, Kristof Timmerman

Deelnemende Constant-onderzoekers: Elodie Mugrefya, Martino Morandi, Femke Snelting, Peter Westenberg, Wendy Van Wynsberghe, Alice Neron

Constant stelde een diffractieve aanpak voor: praktijken rond Constant werden in interactie gebracht met artistiek onderzoek dat plaatsvond in de omgeving van MAXLab. De resulterende collectieve vibraties gaven aanleiding tot reflecties en discussies.

  • Constant organiseerde vier bijeenkomsten met experimenten, uitwisselingen en oefeningen.
    • 07/09/2020 Auteurschap, tools, medium
      Hoe benaderen we individueel / collectief auteurschap, wat wordt beschouwd als origineel, adaptatie, remix ? Is elke uitzending/distributie geen afgeleid werk ?
    • 16/09/2020 Network Interdependency, Relationality
      Oefeningen met Science fiction als tool en Federated networks.
    • 25/09/2020 Protocol, Platform, Infrastructuur
      Streaming met Gstreamer via UDP en TCP protocollen tussen de computers in de kamer.
    • 22/03/2021 Test uitzending
      Experimenteren met streaming, remixen, delen en collectief luisteren: Peertube, OBS, pc-naar-pc stream, webRTC, HLS, Webtorrent en nog meer gefriemel !
    • 26/10/2020 Bijdrage aan de Visi.on.air research day.
      De materialisatie van dit project en de vertaling van de dialoog naar de artistieke praktijk leidde toe naar de ontwikkeling van een TV-kanaal. De betrokken onderzoekers vormden een redactieraad, bedachten en maakten de programma’s en nodigden studenten en externe kunstenaars uit om een bijdrage te leveren.
  • In september 2021 werd in een serie gesprekken tussen de onderzoekers verder ingegaan op mogelijke toekomstige onderzoekslijnen. Fragmenten en citaten uit deze gesprekken, samen met beeldmateriaal, citaten en referenties werden samengebracht in een Zine die dit project afsloot. Met tekstbijdragen van Martino Morandi en Elodie Mugrefya.