Seamful Pedagogies | Libre Graphics Meeting 2024

Onze collega Michael Murtaugh neemt deel aan de Libre Graphics Meeting die plaatsvindt in Rennes, Frankrijk, van 9 tot 11 mei 2024.

Als docent in mediavormgeving op een kunstacademie (Experimental Publishing, of XPUB in Rotterdam), doceert en gebruikt hij met studenten een mix van vrije software tools en paradigma’s: de commandline/BASH, python, javascript, paged.js, en het onderwijzen van zelf-hosting en server-onderhoud. Een tool als ImageMagick, hoewel aantoonbaar complex en eigenzinnig, belichaamt veel belangrijke pedagogische waarden die bijvoorbeeld ontbreken in de populaire omgeving Processing, die zichzelf positioneert als een geïntegreerde “programmeertaal, ontwikkelomgeving en onderwijsmethodologie”, ontworpen voor en door kunstenaars en ontwerpers.

In deze lezing stelt Michael een benadering voor van designpedagogie met vrije software voor die de valse neutraliteit van naadloze ontwerpoplossingen verwerpt, en in plaats daarvan naadloosheid omarmt, gesitueerd binnen de contingenties van bestaande systemen, werkend met technologie als grensobjecten als een middel om diverse praktijkgemeenschappen te overbruggen.


@ Activdesign

4A rue du Bignon, 35000 Rennes (France)