RDI 1: Screen No Deal

Deze onderzoekssamenwerking met KASK School of Arts in Gent stelt de vraag hoe digitale netwerken en communicatiemiddelen te begrijpen als een integraal onderdeel van het kunstonderwijs. In deze eerste activiteit nodigt Monday Readings je uit voor een actieve en reflectieve online-sessie.

Monday Readings: Screen No Deal
Monday Readings zijn een reeks situaties die uitnodigen om onze technologische en infrastructurele onderlinge afhankelijkheid te onderzoeken. Ze brengen onze alledaagse interacties met technologie in gesprek met theorie en politiek, door technologie te lezen alsof het tekst is, en omgekeerd.

Deze sessie poogt de verschillende lagen te ontvouwen van de collectieve ervaring van een "Screen New Deal", een term voorgesteld door Naomi Klein om de recente periode te beschrijven waarin videoconferentie en rechthoekige communicatie de nieuwe norm werd voor alle aspecten van het dagelijkse leven. In het bijzonder zullen we bespreken wat dit betekende en betekent voor het onderwijs. Hoe kruipen bepaalde softwareplatforms geruisloos in nieuwe vormen van pedagogie, en welke kritiek en mogelijke alternatieven brengen vormen van verzet tegen deze nieuwe problematische norm.

De sessie is onderverdeeld in twee delen: we beginnen met een praktische oefening die plaatsvindt in en op videoconferentieplatforms. Vervolgens lezen we een aantal korte teksten die technisch-politieke dichtheden verkennen die we in het eerste deel van de dag tegenkwamen.

Timing
Woensdag 03 februari
11.00 - 13.00 uur deel 1
14.00 - 16.00 uur deel 2

Plek
Bezoek deze online sessie via deze link:
https://bbb.constantvzw.org/b/mar-gkt-ueh-7wq

Bio’s
Martino Morandi schreef deze biotekst op een QWERTY-toetsenbord op een Lenovo-laptop op een stoel van een Trenord-trein die over de Italiaanse RFI-rails rijdt, op elektriciteit van de staatswaterkrachtcentrales in de Alpen. Hij onderzoekt het kluwen van, en onze verwikkelingen met deze elementen en is geïnteresseerd in de politiek van onze interacties met technologie op verschillende schalen, van elektriciteitscentrales tot bio-teksten.

Jara Rocha werkt met gesitueerde en complexe distributievormen van technologie vanuit een trans*feministische gevoeligheid. Met een nieuwsgierig vertrouwen in de transtextuele logistiek en een duidelijke neiging om modi te ontheiligen, werkt zij aan remediatiewerk, on- en/of inter-afhankelijk curatorschap en actie-onderzoek. Haar belangrijkste studie-interesses hebben te maken met semiotische materialiteiten van politieke urgenties. Altijd samen met begeleiders werken zij aan projecten als The Underground Division: een startend onderzoek naar de co-constructie van 3D verbeelding en het zogenaamde lichaam van de aarde, Volumetric Regimes over patriarchocolonische turbokapitalistische volumetrie, Naturoculturas son disturbios (een maandelijks programma op community radio in Barcelona) of Vibes & Leaks over gemedieerde belichamingen van stemmen. http://jararocha.blogspot.com/


Monday Readings werd ondersteund met een projectsubsidie door het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid.


to register please send an email to: peter@constantvzw.org