Li-Bat-Quest: Verpak jou batterij

Een clandestiene bioscoop midden op een leeg terrein, het mobiele radiosysteem in een demonstratie, een marktkraam om boeken te digitaliseren en uit te wisselen, of een geluidssysteem midden in een voetgangersgebied...
Veel van de activiteiten die plaatsvinden om de stad opnieuw toe te eigenen en de openbare ruimte af te leiden van haar gebruikelijke consumptieroutines, hebben één ingrediënt gemeen elektriciteit en in veel van deze situaties is de beschikbaarheid van dit element beperkt.

Er zijn verschillende methoden die mensen gebruiken om stroom te krijgen terwijl ze op straat zijn, maar deze workshop stelt voor om een manier te ontwikkelen om deze activiteiten te ondersteunen op basis van een bron die tegenwoordig overal in steden aanwezig is: lithiumbatterijen. Naarmate de straten meer en meer gevuld worden met netwerkapparaten, hebben de batterijen die ervoor zorgen dat ze “draadloos” kunnen werken steeds meer lithium nodig om te worden opgegraven. Bovenop de schade die de extractie van dit mineraal aanricht, ver en dichtbij ons [1], belanden veel van de e-scooters en e-bikes die in de steden worden gedropt door verhuurbedrijven met durfkapitaal vaak op vuilnisbelten en in het water. Er zijn dus veel redenen om deze bron terug te geven aan algemeen gebruik.

In de Li-Bat-Quest workshop Rufus en Alix Turcq laten ons ontdekken hoe accu’s van elektrische fietsen kunnen worden hergebruikt tot draagbare batterijpakken om collectieve activiteiten in de openbare ruimte te ondersteunen. De workshop is gratis en er is geen voorkennis of vaardigheid nodig om deel te nemen, behalve de nieuwsgierigheid en het verlangen om elektronische dingen in eigen hand te nemen.
We stellen ons voor dat mensen aan deze workshop deelnemen in groepjes van 2 of 3 mensen, dus het is ook mogelijk dat mensen op verschillende dagen van de workshop meedoen, waarbij ze zich afmelden bij de andere mensen in de groep.

De workshop vindt plaats over drie dagen: 20, 21 en 22 juni, en het belangrijkste praktische deel van de workshop vindt plaats van 15 tot 20 uur.
De ochtenden, van 11u tot 15u zijn ook open voor deelname, en zullen worden gewijd aan het samen koken voor de dag, het bespreken van ideeën, theorieën en ervaringen.

Om je in te schrijven voor de workshop (vóór 14 juni!), meer informatie te ontvangen, je vragen te delen, kan je een e-mail schrijven naar martino@constantvzw.org.
Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, wordt er voorrang gegeven aan groepen/projecten/individuen die van plan zijn om het resultaat van de workshop te gebruiken om experimenteer- en solidariteitsruimtes in de stad te creëren en te ondersteunen.



@ Constant Studio

Jetsesteenweg 388 Chaussée de Jette, 1081 Koekelberg

info notes

[1De extractie van lithium breidt zich uit in Zuid-Amerika, Afrika, Australië en China, en recentelijk heeft Europa de controle over deze bron als “kritiek” gedefinieerd, wat ertoe heeft geleid dat er mijnen zijn geopend of onderzocht in Portugal, Servië en Frankrijk.