Oproep: Techno-disobedience werksessie

Dit was een open call voor de werksessie Techno-disobedience

Deze werksessie keek naar technieken van ongehoorzaamheid als een middel om het paradigma van een alles controlerende en regulerende technologie in vraag te stellen en te weerstaan.

Als burgerlijke ongehoorzaamheid illustreert hoe men een wet die men onrechtvaardig acht kan en moet ongehoorzamen, wordt technologische ongehoorzaamheid hier gesteld als de vraag: welke verplichtingen voelen we dat Big Tech ons oplegt en wat zou het kunnen betekenen om het er niet mee eens te zijn, ze te weigeren en ongehoorzaam te zijn?

In het dagelijks leven zijn er al kleine vormen van afwijzing van de onuitgesproken maar diep gevoelde verplichtingen om te consumeren, op de hoogte te blijven, verbonden te zijn, te produceren, zich voor te doen als een data-subject. Maar...

  • Ga je soms de open deuren van de metro in of uit zonder je vervoerskaart te scannen?
  • Hou je op je laptop of telefoon een klein handbediend klepje over je camera?
  • Probeer je altijd je apparaten te repareren voordat je nieuwe koopt?

Van alledaagse individuele handelingen tot collectieve gecoördineerde weigeringen, techno ongehoorzaamheid is veelvuldig en doordringend.

Elke tijdperiode draagt zijn eigen behoefte aan ongehoorzaamheid in zich, maar hoe wordt deze kennis overgedragen? In deze werksessie worden eerdere instrumenten van verzet opgegraven om het terrein nieuw leven in te blazen. We zullen ons afvragen hoe we technologie het best kunnen terugvorderen en hoe we kunnen erkennen dat deze push gaat over arbeid, zorg, antiracisme, queer life en trans*feministische techno-politiek.

•••▶ Een onderdeel van deze sessie overwoog communicatiemethoden, talen en organisatiestrategieën die voortkomen uit het dominante begrip van technologie, in samenwerking met direct betrokken gemeenschappen. Technofeministische initiatieven uit het verleden worden in verband gebracht met huidige en toekomstige initiatieven, om de circulatie van kennis op te frissen en de onvermijdelijke kruisingen, besmettingen en wrijvingen te vieren.

•••▶ Tegelijkertijd bestudeerden we manieren van doen, testen, proberen : vertragen, vastlopen, vertragen, omkeren, toekomstspeculeren, feministische manoeuvres, experimentele kruisingen, vreugde en spelbreker, lui en inefficiënt zijn, onzinnige benaderingen, gesitueerde nieuwsgierigheid, ’goed genoeg’-technologie, (knoop)niet-werken en vele andere die we nog niet kennen.

Het collectieve onderzoek dat ontstond, richtte zich op verbinding en kruisbestuiving, het vinden van nieuwe wegen om de sociale en politieke verwachtingen die gepaard gaan met de autoritaire turbokapitalistische kaders van Big Tech te omzeilen, om te leiden en te weerstaan.

Laten we samen kronkelende paden van verweven en leefbare techno-levens jammen.

Over Constant & werksessies
Constant is een non-profit artistieke organisatie die de relatie en effecten van media en technologieën op onze samenleving en het dagelijks leven onderzoekt door de lens van feminisme, multiperspectiviteit en de waarden van de F/LOSS cultuur : meer weten over Constant.

Deze werksessie werd georganiseerd in het kader van Constants programma dat dit jaar draait om ’techno-disobedience’. Een tweede werksessie volgde in oktober in Graz (AT), georganiseerd door esc medien kunst lab: https://esc.mur.at/. Er was geen verplichting om beide sessies bij te wonen, maar als je daarin geïnteresseerd was, vermelde je dat in je aanmelding. Details over die sessie worden nader gespecificeerd nadat de eerste sessie heeft plaatsgevonden. In juli werd een open oproep gepubliceerd.

De werksessies van Constant zijn transdisciplinaire collectieve residenties voor ongeveer 25 personen, gecondenseerd in een intensieve week. We creëren een tijdelijke werkomgeving waar deelnemers met verschillende achtergronden samenkomen om projecten en onderzoeksideeën te ontwikkelen. Ze bieden een mix van presentaties, workshops, hands-on momenten, collectieve brainstormsessies en experimenten, en soms publieke momenten zoals bezoeken, debatten, screenings, enz.

Praktische info
Deze werksessie vond plaats van 5 tot 10 juni 2023 in Brussel in de gedeelde werkruimte die Constant en bondgenoten onlangs zijn gaan verbouwen en bewonen aan de Jette Steenweg 388, 1081 Koekelberg.
Deelname is gratis. Constant dekt de kosten van vervoer, ontbijt en lunch, en overnachting voor alle deelnemers.

Aanvraag
Als je geïnteresseerd bent om mee te doen, stuur ons dan een e-mail op: info@constantvzw.org met een korte introductie van jezelf. We vragen je ook om ons een beschrijving te sturen van een stoorzender, bestaand of denkbeeldig, die betrekking heeft op de vragen en onderwerpen van de werksessie. Stoorzenders worden gewoonlijk gebruikt om communicatiesystemen zoals mobiele telefoons of GPS-tracering te verstoren, maar we stellen voor het te gebruiken als een analogie of metafoor voor andere soorten verstoringen, dus een stoorzender kan ook een handgereedschap, een lichaamsbeweging, een tekst, een taal, een gebouw, een doek, een werkwoord, enz. zijn.
De deadline voor het insturen van je sollicitatie is donderdag 4 mei 2023.

Voor al onze activiteiten zijn de Samenwerkingsrichtlijnen van Constant opgesteld. Deze richtlijnen zullen ook tijdens deze werksessie naar voren worden gebracht en geactiveerd. Lees ze zorgvuldig door voordat u zich aanmeldt:
> https://constantvzw.org/wefts/orientationspourcollaboration.en.html

Beeldbeschrijving: Een foto van een rookmelder die is volgepropt met papierpulp, gemonteerd tegen het plafond van een hotelkamer.


@ Online