Workshop · Festival · Presentatie · Weblog ·

De Taalpolitie

Een groep Nederlandse jongeren onderzochten het woord ’allochtoon’ door zelfgemaakte video’s te uploaden in deze vlog.

De Taalpolitie is een project van Peter Westenberg, in samenwerking met Witte de With en het Grafisch Lyceum Rotterdam.
Het project ontstond naar aanleiding van de actuele discussie over het woord ’allochtoon’. In de Volkskrant van 19 augustus 2005 stond: "Het woord allochtoon blijft officieel in gebruik als omschrijving van een niet-oorspronkelijke Nederlander. ("¦) Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft ’geen zin om te functioneren als een soort taalpolitie’."

Een crew van 52 jongeren onderzocht tussen januari en maart 2006 het woord allochtoon: kan het nog wel gebruikt worden nu het zo beladen is met negatieve connotaties, en zo niet: wat voor woorden gebruiken we dan? Hoe benoem je anderen? En wie of wat is ’een ander’? De Taalpolitie-crew werd gevormd door twee klassen van het Grafisch Lyceum Rotterdam onder leiding van docent Peter Kunnen. De crew maakte video’s waarin de eigen positie – en de (on)mogelijkheid om de eigen identiteit te bepalen – naar voren komen. In de loop van het project werkten zij aan eigen korte filmpjes over het woord. Ze zochten naar alternatieven, testten nieuwe woorden uit, bewerken de documentaires die ze eerder maakten en ze acteerden in hun eigen korte fictiefilms. Het werkproces was te volgen via dit weblog.

Met medewerking van Jamal Boukhriss, het Onafhankelijk Toneel en Cineac TV Rotterdam. De Taalpolitie ontstond in het kader van de tentoonstelling Satellite of Love in Witte de With, in samenwerking met het Internationaal Film Festival Rotterdam

De Taalpolitie werd getoond in de tentoonstelling Satellite of Love die van 27 januari tot en met 26 maart 2006 te zien was in Witte de With en TENT. Satellite of Love maakt deel uit van Exploding Television, een programmasectie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

Peter Westenberg, Peter Kunnen, Jamal Boukhriss, Cineac, Grafisch Lyceum Rotterdam, Onafhankelijk Toneel, Witte de With, International Film Festival Rotterdam, Filmhuis Lantaren Venster