Project: Constant_V

Wilde Technologieën | Wilde fermentatie

Avontuurlijke Technologieën | Wilde Gisting is een project dat de ethiek en esthetiek van fermentatie onderzoekt in relatie tot een artistieke praktijk.

Dit project is ontwikkeld door Sara Manente, een choreografe en performer met een grote liefde voor fermentatie, in samenwerking met tekenaar Gunbike Erdemir.

Queering, sampling, een prototype overbrengen, voeden, bacteriën en schimmels enten, zuurstof toevoegen, een smaak bekomen, het zijn allemaal processen die deel uitmaken van levende culturen. Gistingstechnieken zijn dankbare gereedschappen om na te denken over transformatie, kannibalisme, wildernis, uitbundigheid, overdaad, lawaai, ondoorzichtigheid en dood.

Tijdens de installatie bij Constant focust het project op het nadenken over en het testen van de queer potentialiteit van fermentatie: van microperformativiteit tot compostering, reflectie op microbiële commons en de agency van bacteriën (wat is goed voor wie?). We experimenteren met recepten die een uitdaging zijn voor onze tongen, ogen én hersenen. Tijdens de duur van de installation, en in uitwisseling met de kunstenaars, experimenteren koks Eriks Ashmanis en Ferran Mesa Turó met een fermentatielab in de studio van Constant in Hacktiris.

Je bent van harte welkom om je recept te delen door een mail te sturen naar: info@constantvzw.org.

De processen en resultaten van het onderzoek worden doorlopend in de vitrine getoond tot 9 mei.

Kom naar de opening op donderdag 7 maart vanaf 18:00 uur en proef alvast enkele staaltjes van fermentatie!

Tijdens de opening lanceren we ook onze gloednieuwe Constant_V catalogus ontworpen door het grafisch ontwerpcollectief DEAL. Met deze publicatie vieren we vier jaar van prachtige installaties en projecten in de vitrine van Constant! Alle aanwezigen krijgen een gratis exemplaar!


@ Constant

Rue du Fortstraat, 5 Brussels