Objecten als Gemeengoed

Objecten als gemeengoed was een werksessie en reeks projecten die plaats vonden tussen oktober 2015 en maart 2016. Ze probeerden te antwoorden op verschillende vragen in verband met de uitdagingen van de materiële cultuur in het digitale tijdperk.
Digitale media hebben geleid tot een toename van de gedistribueerde productie van gepersonaliseerde objecten. Hoe is het mogelijk om de productie en het ontwerp van deze objecten echt toegankelijk te maken, meer dan alleen de plannen te publiceren op online platformen? Hoe kunnen we reageren op de steeds grootschaligere productie, die buiten de capaciteit valt van de oorspronkelijke gemeenschap? Hoe kan de ambachtelijke cultuur in dialoog gaan met digitale processen? Hoe kunnen we collectief objecten creëren, die flexibel zijn in gebruik en gemaakt door en voor andere lichamen? En wat met gesitueerde digitale productie in bijvoorbeeld Afrikaanse steden?

In de binnentuin van Medialab Prado, Madrid

Partners, deelnemers en medewerkers

Objecten als gemeengoed werd ontwikkeld in samenwerking met Medialab-Prado in Madrid en georganiseerd door Susana Moliner en Constantlid Wendy Van Wynsberghe.

Deelnemers: Alberto Flores, An Mertens, Blanca Callén, Cesar García Saez, Danny Leen, Francisco Díaz, Francois Chasseur, Jil Theunissen, Julien Deswaef, Julien Leresteux, Kokou Elolo Amegayibo, Luc Hanneuse, Malcolm Bain, Mamadou Coulibaly, Marc Lambaerts, marthe van dessel, Mireia Juan, Modou Ngom, Paul Appert, Philippe Jadin, Sara San Gregorio, Veerle De Ridder, Wendy Van Wynsberghe, Wim Van Gool, Zineb El Fasiki.

Peggy, een object als gemeengoed

Image Peggy

Link naar Boeken met een Standpunt
Verslagen van de activiteiten werden gebundeld in mooie publicatie, ’Peggy, een object als gemeengoed’. Je kan de brochure downloaden/printen/verspreiden naar hartewens: http://constantvzw.org/documents/oic/Peggy.publication.pdf
Of je kan je risoprint fysiek exemplaar verkrijgen via het sturen van een e-mail naar donatella@constantvzw.org [5 euro excl verzendkosten].

Foto’s van Peggy

http://gallery3.constantvzw.org/index.php/Constant-V-Peggy-s
http://gallery3.constantvzw.org/index.php/Objects-in-common-Peggy-s/IMG_20161123_174734

Foto’s van Peggy op Recyclart

http://gallery3.constantvzw.org/index.php/Objects-in-common-Peggy-s-Recyclart
http://gallery3.constantvzw.org/index.php/Objects-in-common-Peggy-s-Recyclart/IMG_1119
http://gallery3.constantvzw.org/var/resizes/Objects-in-common%3A-Peggy%27s-%40-Recyclart/IMG_1119.JPG?m=1482320099

Werksessie

http://www.constantvzw.org/site/Worksession,2564.html

Tijdens de week van 7 tot 12 maart 2016 onderzochten 25 makers en denkers het potentieel maar ook de problemen van het delen van praktijken, productieprocessen en het documenteren van gecreëerde objecten. Zelfs wanneer herbruik mogelijk is én het bronmateriaal voorhanden, dan nog blijven veel vragen over de reële gemeen-schappelijkheid van digitale objecten en hun potentiële fysieke levens onbeantwoord.

De werksessie was het laatste evenement in de reeks die begon met ’Funcionamientos: Objecten als Gemeengoed en Diverse Lichamen’, gevolgd door ’Interactivos? Materiële Cultuur in het digitale tijdperk’ en ’Grigri Pixel: makers en energie in Afrikaanse steden’.

Foto’s

http://gallery3.constantvzw.org/index.php/Objetos-comunes

Opnames

http://sound.constantvzw.org/Objects_in_common/

Interactivos

http://medialab-prado.es/article/interactivos15-culturas-materiales-en-la-era-digital-proyectos-seleccionados

Presentatie van Ineractivos

Laura Fernández presenteert het project Objets als gemeengoed en Susana Moliner geeft een korte inleiding op het seminar.
https://www.youtube.com/channel/UCk2C8DPAFLS9tSmMzzmWg-w

Lezing door Josian Llorente

https://www.youtube.com/watch?v=LmPu4x1z5ZQ

Interactivos Flyer

http://medialab-prado.es/mmedia/16/16672/500_0.jpg