Workshop: DEDBUG

De meeste hedendaagse elektronische apparaten hebben kleine tot zeer kleine onderdelen; zogenaamde SMD-componenten (surface-mounted device). In 2019 werd 83% van de kapotte apparaten en ander elektronisch afval naar het Globale Zuiden verscheept zonder enige vorm van milieuverwerking, waardoor het potentieel van deze componenten wordt beperkt. De hoeveelheid elektronisch afval die we collectief produceren zal in de loop van de tijd alleen maar toenemen en om de toenemende invloed van overheids- en bedrijfseigendom van ons digitale leven te verwijderen, moeten we de controle over onze apparaten terugnemen. Om dit te bereiken, moeten we ons vertrouwd maken met vergeten circuitbouwtechnieken.
Het DEDBUG-project blaast de vrije-vorm, point-to-point constructietechnieken voor die kleine, aan de oppervlakte gemonteerde componenten nieuw leven in en vergemakkelijkt het bouwen van circuits met SMD-componenten zonder vooraf een printplaat te ontwerpen. De workshop behandelt de basis van het bouwen in vrije vorm, elk van de DEDBUG tools en hoe te werken met componenten die uit elektronisch afval worden gehaald om nieuwe (en vreemde!) apparaten te maken. Elke deelnemer vertrekt met flex-pcb sheets van de DEDBUG toolkit en basis elektronica gereedschap om thuis mee te experimenteren. Aangezien de toolkit in een C5-formaat envelop past, zal het ook worden verzonden naar werkers in de informele sector rond afvalverwerkingslocaties in het Globale Zuiden.

Het weekend draait om twee hoofdlijnen: elektronische apparaten en pcb’s beter kunnen lezen, om vervolgens te leren welke chip of welk onderdeel nuttig kan zijn. De chips en componenten verwijderen die we willen gebruiken om en hier een circuit mee te bouwen.

Informatie over the workshop
> Breng elektronisch afval mee om mee te werken
> Deze workshop heeft een beperkte hoeveelheid gereedschap, voor 10 deelnemers. We willen het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt" omzeilen, dus we vragen je om jezelf voor te stellen en aan te geven waarom je wilt komen. Stuur je e-mail naar wendy@constantvzw.org
Deadline voor inschrijvingen: 21 mei 2023
> Open voor alle niveaus, we helpen elkaar

Deze workshop wordt georganiseerd door Unbinare, een anarchistisch e-waste reverse engineering laboratorium en Constant.
* Voor meer achtergrondinformatie: https://theanarchistlibrary.org/library/an-ontology-of-electronic-waste


@ Constant Studio

388 Chaussée de Jette | Jetsesteenweg 388
B-1081 Koekelberg (Brussels)

::How to reach the Constant studio::
metro 2, 6: Simonis (lift)
tram 51: Belgica
villo: Broustin, Avenue de Jette | Jetselaan 60