Possible Bodies

Possible Bodies (mogelijke lichamen) is de werktitel voor een collaboratief project over de manier waarop 3D-software voorwaarden schept voor de verbeelding van gender. Vanuit de praktijk van 3D-modellering, scannen en printen reflecteren we op de specifieke verknopingen tussen technologie, representatie en normativiteit die via het virtuele verschijnen.

Possible Bodies is een vervolg op GenderBlending, een werksessie die Constant organiseerde in 2014. Het project ontwikkelt zich aan de hand van teksten, experimenten en performances. Possible Bodies is ook een groeiend discursief archief dat bestaat uit videowerken, documentatie, handleidingen, rondleidingen, software-demo’s, objecten, games, etc. Het archief biedt een kader voor het ondervragen van corpo-werkelijkheden bepaald door parametrische interfaces, en anatomie die wordt beperkt door de technische eisen van mesh-modellering. Bovenal is het een uitnodiging om wilde combinaties en onverwachte prototypes te ontwikkelen voor diverse digitale lichamen.

Als bijdrage aan het symposium Hacking Habitat presenteert Femke een concreet software-geval in dialoog met dit archief. Door software in een performance spectrum te plaatsen, openen er zich nieuwe mogelijkheden: de software verandert in een denk-machine, die de mogelijkheid biedt ons een échte generatieve politiek, esthetiek en ethiek voor te stellen.


@ Hacking Habitat: Art of Control Exhibition

Wolvenplein 36 3572 CD Utrecht The Netherlands