Open Oproep: Ageing companions / Geprogrammeerde veroudering / Les cyborgs vieillissants

De levensloop van mensen, dieren en machines is met elkaar verknoopt via elektronische circuits met beperkte levensduur: accessoires die bioritmes of de groei van specimens meten, interactieve medische implantaten, genetwerkte pacemakers en draadloze defibrillators zijn een alledaagse realiteit. Terwijl de lichamen verslijten veroudert ook de technologie die wordt meegedragen en/of waar ze deel uitmaken, of het nu gaat om een lege batterij, een afgeleefde computerchip of een monitor-op-afstand die de laatste update niet meer aankan. De veroudering van biologische en technologische processen versmelt en het is niet altijd duidelijk of we met fysieke of met geprogrammeerde obsoletie te maken hebben.

Onder invloed van vergaande medicalisering, miniaturisering en algoritmische optimalisering lijkt levensverlenging nog slechts een technische uitdaging zonder grenzen. Gecalibreerd aan de hand van voortdurend bijgewerkte datastromen worden we samen ouder zonder acht te slaan op wie of wat er toegang heeft, waar we al die tijd zullen blijven en hoe lang we zullen meegaan. Ondertussen genereren we dumpplaatsen vol lekkende bits en bytes, overjarige accu’s en kapotte componenten. De verbonden veroudering van lichamen en apparaten voltrekt zich in microsecondes en op geologische tijdschaal.Ze speelt zich zowel af op nano-formaat als in een globale context. Terwijl de tools innoveren, vergrijzen de lijven, en houden haperende apparaten de belofte van eeuwige jeugd in stand.

Tijdens de werksessie Geprogrammeerde veroudering gaan we aan de slag met de levensduur van zowel technologie als van lichamen, en de manier waarop die twee aspecten met elkaar verweven zijn. Hoe houden ouder wordende lijven elkaar en hun technologische partners gezelschap? Hoe maken ze kenbaar wat specifiek is voor hun generatie? Wat zou het betekenen om samen levenslang te leren? Speelt leeftijdsdiscriminatie een rol in zogenaamd ’nieuwe’ technologie? Kunnen we ecosystemen ontwikkelen die tijd en schaal solidair overstijgen? Hoe lichamen en extensies voor te stellen, voorbij de houdbaarheidsdatum van concepten als The Internet of Things en The Quantified Self?

Werksessies zijn intensieve transdisciplinaire momenten die Constant twee keer per jaar organiseert. We creëren een tijdelijke werkomgeving waar deelnemers hun verschillende soorten expertise aan elkaar kunnen koppelen om samen ideeën en onderzoeksprojecten te ontwikkelen. We maken bij voorkeur gebruik van Free, Libre en Open Source software en van data die beschikbaar is onder een open licentie. Spreektaal: Engels, met inserts in het Nederlands en Frans.

Deelnemers van alle leeftijden zijn van harte welkom zich aan te melden. Ze hebben uiteenlopende achtergronden, disciplines en leeftijden. We zijn op zoek naar kritische gerontologen, data-feministen, reflectieve self-quantifiers, kunstenaars die werken met wearables (wie draagt wat?), sensors (wie voelt wie?), micro-controllers (wie controleert wat?).

Tijdens deze intensieve week ontwikkelen we samen prototypes, modellen en concepten die het voorstellingsvermogen oprekken rond de geconnecteerde veroudering van technologie en lichaam. We werken hands-on met open hardware, brengen een bezoek aan een hoogtechnologisch lab en dragen bij aan een speciale aflevering van Pianorama (cinema voor senioren). De week wordt afgesloten met een performance die Zoumana Méïté met ons ontwikkelt tijdens de werksessie.

Geprogrammeerde veroudering vindt plaats in Brussel van zondagavond 17 juni tot en met zaterdagavond 23 juni 2018. Deelname is gratis, Constant vergoedt reiskosten en zorgt voor lunch en onderdak indien nodig. Constant nodigde al een aantal deelnemers uit om de sessie in gang te zetten. Daarnaast zijn via deze open call nog 15 plaatsen beschikbaar.

Als je interesse hebt om deel te nemen, stuur dan vóór 18 april 2018 een e-mail naar wendy@constantvzw.org waarin je je deelname kort motiveert. Vermeld ook je chronologische, biologische en/of subjectieve leeftijd. We antwoorden ten laatste op 25 april 2018.

Geprogrammeerde veroudering wordt ontwikkeld door vereniging voor kunst en media Constant in samenwerking met kunstenwerkplaats en gemeenschapscentrum De Pianofabriek.