Project: Mondotheek

Mondotheek: Handleiding voor een diffractie-machine

(Presentatie in de context van het Public Library Festival)

"De mensheid is op een keerpunt in haar geschiedenis. De massa aan beschikbare informatie is formidabel. Nieuwe instrumenten zijn nodig om die informatie te vereenvoudiging en te condenseren, of anders zal het intellect nooit weten hoe de moeilijkheden waardoor het overweldigd wordt te overwinnen, noch zal ze de vooruitgang kunnen realiseren waarvan ze een glimp heeft opgevangen en waarnaar zij streeft" (Paul Otlet, Traité de documentation, 1934)

In 1993 werden de overblijfselen van de enorme collectie documenten die Paul Otlet tijdens zijn leven bijeenbracht, verplaatst van Brussel naar het Mundaneum Archief Centrum in Bergen. Gevestigd in een voormalige mijnstreek in het zuiden van België, ligt Bergen ook direct naast het grootste datacenter van Google in Europa. Sinds Otlet op de kaart werd gezet als een ’founding father van het internet’, en ’visionair uitvinder van Google op papier’, kreeg zijn oeuvre internationale aandacht. Tegelijkertijd grepen lokale politici de gelegenheid aan om het Mundaneum een "‹"‹centraal knooppunt te maken in hun retorische belofte om het industriële gebied om te toveren tot een thuis voor het internettijdperk. Google - dankbaar voor de ontdekking van hun postume Franstalige roots - tekende een samenwerkingscontract met het Mundaneum in 2013. Het archief centrum bestedde vervolgens zijn digitale archief uit aan de zoekgigant, en stond toe dat honderden documenten werden gepubliceerd op de website van The Google Cultural Institute.

Terwijl we de zich steeds verder uitbreidende verwikkelingen aan het licht brachten, vormde zich een bende kunstenaars, archivarissen en activisten. We proberen een verschil te maken met de manier waarop geografisch gesitueerde geschiedenissen worden omgebogen tot generieke slogans, we zijn bezorgd over hoe haperende lokale overheden culturele infrastructuur in de handen duwen van multinationals en verbijsterd door de schijnbaar nog onverteerde dromen van universele kennis en dus besloten we om ons Mondothèque toe te eigenen als referentiekader. Bedacht door Paul Otlet in 1934, La Mondothèque was een "‹"‹’denkmachine’: archief, linkgenerator, bureau, catalogus en uitzendstation op hetzelfde moment. De gedroomde capaciteit van de Mondothèque om verschillende niveaus, perspectieven en media te combineren begon te functioneren als een diffractie-apparaat, als een platform om onze bescheiden maar aanhoudende interventies samen voor te stellen.


@ Multimedia Institute – mi2

Zagreb (Croatia)