Happy Publiek Domein 2014!

Elk jaar op 1 januari belanden duizenden oeuvres in het publieke domein, 70 jaar na de dood van hun auteurs. De bescherming die het auteursrecht biedt, vervalt na 70 jaar, en dus worden deze oeuvres een openbare schat die iedereen vrij gebruiken kan.

Voor de gelegenheid organiseren we een dag met workshops, lezingen en concerten in de Koninklijke Biobliotheek van België rond de problematiek van het publieke domein. We verwelkomen dit jaar werk van o.a. Charlotte Salomon, Nikola Tesla, Sergei Rachmaninov, Henri Lafontaine en luisteren naar interventies van juriste Séverine Dusollier, kunsthistorica Veronique Daneels, archiviste Eglantine Lebacq, Mundaneum Mons en de muzikanten Caroline James (piano), Alexey Kokhanov (bariton), Perrine De Oliveira (cello), Mélissa Gaty (viool).

’s Avonds delen de juriste Sandrine Hallemans en de ploeg van Nova sappige anekdotes die de complexe relatie russen film en publiek domein in de verf zetten. Te bekijken zijn de creaties van de feministische filmmaakster Germaine Dulac, begeleid door de muziekgroep Les Sœurs Demi-Bride, evenals remixes van teksten van Stefan Zweig door Sébastien Conard, en performances gebaseerd op het werk van de schrijfster Hélène Gelèns & van Constant.

In samenwerking met KBR, CRIDS, nY, Cinema Nova

De filmkopijen werden gerestaureerd door les Archives françaises du film du CNC.


Overzicht van het programma:

In de Koninklijke Bibliotheek van België :

10u30 - 12u00: «Bevrijd het œuvre ! »

* Voor kinderen : creatie van badges, enveloppes en gadgets met beelden en teksten van auteurs die dit jaar in het publiek domein treden.

Waar? Zaal van de Educatieve Dienst, niveau - 2

* Voor volwassenen : in de Middeleeuwen bestond het concept van het auteursrecht niet. Monniken kopieerden teksten in veelvoud, vaak in talen die ze niet machtig waren. Vandaag bestaat er software om teksten te kopiëren, maar dat betekent niet dat het foutloos gebeurt !

Leer hoe je een boek in het publiek domein digitaal beschikbaar kan maken en ontdek de principes van het scannen, optical character recognition (vertaling van foto naar tekst) en publieke tekstdepots als archive.org en gutenberg.org.

Graag reserveren via an@constantvzw.org en je laptop meebrengen !

Waar? Zaal De Greef, niveau + 4
 

13u30 - 16u30: « Het Publiek Domein in 2014 »

Zaal De Greef, niveau + 4

 
* 13u30 - 14u00: Geleid bezoek aan de tentoonstelling [FR /NL]

Presentatie van werken van Charlotte Salomon, Béatrix Potter, Camille Claudel, Henri La Fontaine, Pieter Cornelis Boutens, Franz Courtens, Radclyffe Hall, Hans et Sophie Scholl en Nikola Tesla door Eglantine Lebacq van de Educatieve Dienst van de Koninklijke Biobliotheek van België & Wendy Van Wynsberghe van Constant.

* 14u00 - 14u30: Het publiek domein & het auteursrecht in 2014 door Séverine Dusollier, professor aan de Universiteit van Namen (CRIDS) [FR]

Toelichting van de principes die aan de basis liggen van de duur van het auteursrecht en het publiek domein en een analyse van enkele complexe of bizarre stellingnames.

* 14u30 - 14u50: Camille Claudel door Véronique Daneels, kunsthistorica [FR]

Presentatie van het werk van de Franse beeldhouwster Camille Claudel en haar plaats in de kunstgeschiedenis.
 

* 14u50 - 15u10: Henri La Fontaine door Stéphanie Manfroid, archiefverantwoordelijke van het Mundaneum [FR]

Portret van een Belgisch politicus, feminist en pacifist die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg in 1913. Samen met Paul Otlet richtte hij in 1895 het Internationaal Instituut van de Bibliografie op, dat later het Mundaneum in Mons werd, vaak ook voorgesteld als de «Â Google-zoekmachine van het papier ».

* 15u10 - 15u30: De digitalisering van documenten die in het publiek domein belanden, door Marc D’Hoore, conservator van de afdeling Kranten en Hedendaagse Media van de Koninklijke Bibliotheek van België [FR / NL]

Toelichting bij de digitalisering van een oeuvre en de problematiek van selectie, werkingskosten en wetenschappelijke relevantie.

* 15u30 - 15u45: Pauze

* 15u45 - 16u30: Sergei Rachmaninov [NL / FR]

* Inleiding op het werk van Rachmaninov door Els Goffings en Hubert Bolduc-Cloutier, assistenten van de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België.

* Concert van Caroline James (pianiste), Alexey Kokhanov (bariton), Perrine De Oliveira (cello) en Mélissa Gaty (viool).

Zang: Ne poi krasavitsa (Don’t sing o beauty), gedicht van A. Pushkin, Op. 4, n. 4; Vesennie vody (Spring waters), gedicht van F. Tyutchev, Op. 14, n. 11; U vrat obiteli svjatoj (At the sacred place), gedicht van M. Lermontov; Kak mne bol’no (How much it hurts), gedicht van G. Galina, Op. 21, n. 12; My otdokhnem (We shall rest), van "Uncle Vanja", tekst van A. Chekhov ; Arion, gedicht van A. Pushkin, Op. 34, n. 5

Trio (piano, cello, viool) : Trio élégiaque n°1


In Cinema Nova :

 21u00 - 00u00: «Â Publiek Feest !»

 
Doorlopend :

* Library Box door Wendy Van Wynsberghe, Constant

Download en upload vrij en gratis werken in het publiek domein aan de hand van je telefoon of andere online-toestellen.

* Tentoonstelling van de fotostrip «Â Souvenirs d’échecs » van illustrator en graficus Sebastien Conard, nY

Aan de hand van verzamelde foto’s bouwt Conard zijn herinnering aan de novelle opnieuw op. De manipulatie en ordening van de foto’s vormen zowel een autonoom verhaal als een intertekstueel spel. Dat zorgt ervoor dat de betekenis van de fotostrip verandert naarmate je dieper in Zweigs Schaaknovelle novelle duikt (in het publiek domein sinds 2013).
 

In de filmzaal :

* 21u00 - 21u30: The Death of the Authors door Femke Snelting & An Mertens, Constant [NL/FR]

Een onwaarschijnlijke ontmoeting tussen het werk van vier vrouwen, die enkel hun sterfjaar gemeenschappelijk hebben. Deze film brengt de muziek van Blanche Selva (Cloches dans la Brume) samen met foto’s van Tina Modotti en teksten van Neel Doff (Jours de Famine et de Détresse) en Violet Hunt (A Hard Woman).

* 21u30 - 22u00: Vogelvrij en het literaire tijdschrijft nY door Matthijs de Ridder & Hélène Gelèns [NL]

In 2012 vroeg het literaire tijdschrift nY tien auteurs om zich uit te leven op het werk van schrijvers die recent het publieke domein hadden betreden. Deze vraag leverde een nY-traditie op, waaraan ondermeer auteur en filosofe Hélène Gelèns deelnam. Ze presenteert haar ’zesspraak’ tussen de dichteres Marina Tsvetajeva, de anarchiste Emma Goldman, Virginia Woolfs personage ’Jinny’, de filosoof Henri Bergson, de cultuurcriticus Menno ter Braak en Joseph Roths personage ’Andreas Pum’. Zes stemmen die elkaar bij leven niet noodzakelijk hebben gesproken, maar hier een levendige discussie voeren, waaruit en passant een onthullend beeld van de eerste helft van de twintigste eeuw naar voren komt.

* 22u00 - 22u30: Het auteursrecht & film : enkele onvergetelijke verhalen door Sandrine Hallemans, CRIDS & Cinema Nova [FR]

* 23u00 – 00u00 : Vier geïllustreerde plaatjes van Germaine Dulac [FR]

Germaine Dulac is een van de eerste Franse filmmakers die film als een artistiek medium beschouwde. Sinds vorig jaar behoort haar werk tot het publiek domein. Deze feministe en pionier van de film regisseerde ondermeer enkele kortfilms die illustraties zijn bij Franse chansons.

De projecties van Celles qui s’en font, Ceux qui ne s’en font pas, Un peu de rêve sur le faubourg et autrefois, aujourd’hui worden begeleid door muziek van Les Sœurs Demi-Bride, met Mariette en Julie Michaud (zang), François Chamaraux (piano) en Pierre-Olivier Galbrun (gitaar).
 


Praktische informatie :

Koninklijke Bibliotheek van België, Kunstberg of Keizerslaan 4, 1000 Brussel
+32 – 2 519 55 96 - eglantine.lebacq@kbr.be
www.kbr.be

Cinema Nova, Arenbergstraat 3, 1000 Bruxelles
+32 – 2 511 24 77 – nova@nova-cinema.org
www.nova-cinema.org


In samenwerking met KBR, CRIDS, nY, Cinema Nova

De filmkopijen werden gerestaureerd door les Archives françaises du film du CNC.


@ KBR, Cinema Nova