Custodians.online

De strijd om de toekomst van ’Piraat’-bibliotheken en de toegang tot kennis

Een gesprek met Balázs Bodó, Marcell Mars, Tomislav Medak en Femke Snelting.

Elsevier, de grootste uitgeverij van wetenschappelijke teksten in de wereld, profiteert van de publieke financiering van kennisinstellingen en de gratis arbeid van wetenschappers en komt uit op een winstmarge van 37%. Het bedrijf dwong onlangs de sluiting af van de on-line bibliotheken ScienceHub en libgen.

In de nasleep van die sluiting deed een informele werkgroep van activisten die rond schaduw-bibliotheken werken, een openbare oproep tot massale burgerlijke ongehoorzaamheid: iedereen werd gevraagd hun werk met of onder toestemming van hun uitgever in circulatie te brengen, pay-walls te omzeilen, publicaties te delen en collecties aan te leggen om zo samen beheerders van ’gedeelde kennis’ te worden. Als we niet willen dat onze bibliotheken steeds opnieuw worden gesloten, kunnen we niet langer verstoppertje of piraat spelen en moeten we onze zogenaamd illegale acties in de openbaarheid brengen.

In de discussie licht Balázs Bodó zijn onderzoek naar ’piraat’-bibliotheken toe. Marcell Mars, Tomislav Medak en Femke Snelting presenteren de brief die te vinden is op custodians.online en de volgende stappen in de strijd voor de universele planetaire toegang tot kennis.


@ Akademie Schloss Solitude, Stuttgart