Project: Constant_V

Constant_V: Footfall Almanak 2020

Tot 10 mei kun je lijsten, beschrijvingen en scores beluisteren die aan de hand van de bewegingen voor het raam van Constant worden geremixt. De er opgestelde apparatuur voor voetvalanalyse is niet bedoeld om mensenmassa’s te beheren, noch om winst te voorspellen. Ze beperkt zich tot een poëtische lezing van de stroom van apparaten van voorbijgangers in de Fortstraat. Veranderende intensiteiten weerspiegelen ritmes op afstand of merkwaardige concentraties. De opnames werden gemaakt in het kader van Rhytmic Contingency, een artistiek onderzoek naar de relatie tussen vooruitzien, voorgevoelens en voorspelling aan het werk op Muntplein, 1000 Brussel.

Footfall Almanac 2020 verzamelt observaties, objecten en andere sporen om een discussie op gang te brengen over bewakingstechnieken die momenteel worden gebruikt in winkelcentra, bij Winterpret en andere grote evenementen in Brussel. Draadloos volgen van mobiele telefoons is een gebruikelijke methode geworden om mensenmassas te volgen zonder expliciete toestemming of actieve samenwerking. Particuliere bedrijven en civiele instanties gebruiken het om de bewegingen van stadsbewoners door openbare ruimtes nauwlettend in de gaten te houden, de eerste om de verkoop te voorspellen en de tweede voor crowd management-doeleinden. Footfall Almanac 2020 observeert deze ontmoeting van actoren en voorspellingen in hun gedeelde technologieën en terminologie.

Deze vitrine en publicatie maken deel uit van een lopend onderzoeksproject ontwikkeld door Alex Zakkas en Kurt Tichy.

In de publicatie Footfall Almanac 2019 vind je verschillende (beeldende) essays en poetische lijsten met woorden die de duiven, de ondergrondse parking en de ontwikkelaar met elkaar delen. Het boek bevat de bijdragen van co-onderzoekers Femke Snelting en Dennis Pohl en je kan hier het downloaden of hier bestellen.


@ Constant

Rue du Fortstraat 5, 1060 Saint-Gilles | Sint-Gillis