Auteurs van de toekomst: Copyleft hertekenen

Conventioneel intellectueel eigendomsrecht veronderstelt dat auteurs en hun hybride hedendaagse praktijken opereren binnen een kader van eigendom en individualisme. Het beschouwt creaties als originele werken, waardoor collectieve, genetwerkte praktijken maar moeilijk te plaatsen zijn. Binnen dat juridisch en ideologisch kader introduceerden Copyleft en Open Content Licensing of Free Culture Licensing een heel andere visie op auteurschap, waardoor de mogelijkheid ontstond om auteurschap opnieuw voor te stellen als een collectieve, feministische, gerelateerde praktijk. Maar ondertussen ziet het er naar uit dat de potentie van dit inventieve voorstel zijn genormaliseerd. De problemen en omissies van Vrije Cultuur zijn daarmee steeds duidelijker geworden. Constant organiseert daarom een studiedag om samen te zien hoe ons de licenties voor auteurs van de toekomst voor te stellen.

Kunnen we licenties bedenken die gebaseerd zijn op collectieve creatieve praktijken, waarbij samenwerking tussen machine- en biologische auteurs geen uitzondering hoeft te zijn? Hoe kan toeschrijving een vorm van gesitueerde genealogie zijn, in plaats van verantwoording af te leggen over erfgoed door namen van bijdragende individuen op te sommen? Op welke manier kunnen we roofpraktijken beperken zonder het generatieve potentieel van Vrije Cultuur te blokkeren? Hoe zou een dekoloniale en feministische licentie eruit zien, en op welke manier zouden we verstrengelde noties van auteurschap kunnen voorstellen? Of moeten we misschien heel andere strategieën bedenken?

Met voorstellen van onder andere:

  • Severine Dusollier (SciencesPo, Paris): Inclusief Copyright
  • Aymeric Mansoux (XPUB, Rotterdam): Vrij in het geval dat
  • Eva Weinmayr (Pirate Library/And-And Publishing, London): Gesitueerd collectief auteurschap
  • Daniel Blanga Gubbay (KFDA, Brussels): Potentieel auteurschap

→ voorbereidend materiaal (in het Engels): uitgebreide introductie, reader, programma.

Deze studiedag wordt georganiseerd in dialoog met Cinema Sauvages en Severine Dusollier en is welkom in ISELP. Laat ons vooraf weten of u komt: femke@constantvzw.org Deelname is gratis maar plaatsen zijn beperkt.


@ ISELP, Institut Supérieur pour l’Étude du Langage Plastique

Boulevard de Waterloo, 31 B-1000 Bruxelles