Project: Alchorisma

Alchorisma

De werksessie Alchorisma vond plaats van 2 tot 8 december in Z33, Huis voor Actuele Kunst in Hasselt. Alchorisma is een verzonnen woord dat verwijst naar de relaties tussen algoritmes, charisma, ritme, alchemie en karma. Alchorisma wilde panpsychische wereldbeelden integreren in de ons omringende charismatische technologie. We gingen op zoek naar manieren om bestaande algoritmische modellen te infecteren met filosofieën die het samenleven met niet-menselijke wezens centraal stellen.

Aanleiding

Algoritmes hebben hun weg gevonden naar ons alledaagse leven via wiskunde en informatica. Het zijn reeksen van regels, gedragingen of methodes die aan de basis liggen van de softwares die we gebruiken. Algoritmes zijn verstrengeld geraakt met probleemoplossende visies van ingenieurs, en meer recent ook met strategieën van marketeers, patentenverzamelaars en vaak moreel verontrustende procedures voor besluitvorming.
Maar algoritmes beperken zich niet tot machines. Ze zijn inherent aan alle materie, organisch en anorganisch, microscopisch en macroscopisch. Ze beschrijven ook generatieve processen van levende wezens, de vertakking van bomen, bijvoorbeeld, celdelingen of bewegingen van menigten en vloeistoffen.

Zelden zien we de algoritmes zelf, omdat ze ingebed zijn in broncode, wetten uit de natuurkunde of DNA. We zijn wel omringd met hun effecten. Zwijgzame en onzichtbare algoritmes bepalen vaak wat we doen, ze beïnvloeden processen en gedragingen in het menselijk samenleven, economieën en rechtsstelsels. Maar de beïnvloeding is wederzijds, ook wij hebben agency en kunnen hun gedrag en richting mee bepalen. Door bijvoorbeeld de algoritmes van een juridische code te wijzigen, kunnen rivieren, bossen en bergen wettelijke rechten krijgen die hen beschermen tegen menselijke exploitatie (bijv. de erkenning van de Whanganui-rivier als ’persoon’ in Nieuw-Zeeland of de opname van rechten voor de natuur in de grondwet van Ecuador ).

Alchorisma onderzocht de mogelijkheden om het algoritmische te infecteren, besmetten en transformeren met andere wereldbeelden, die niet exclusief gericht zijn op mensen. Ze wilde een gemeenschappelijk werkveld vormen, vanwaaruit algoritmes zich konden beginnen bevrijden van strikt optimaliserende concepten.

Werksessie

In de specifieke context van het voormalige begijnhof van Z33, benaderden we het concept van niet-antropocentrische algoritmes door ons vertrouwd te maken met de perspectieven van bomen, stenen en spirits. Elk van deze entiteiten bood een toegang naar een panpsychisch wereldbeeld: een voorstel waarin alle materie een vorm van bewustzijn heeft, waarmee we in dialoog kunnen gaan. Alchorisma wilde een collectief proces van samenwerking in gang zetten tussen de deelnemers - mensen, bomen, stenen en spirits, - vanuit archetypes die wijzen op veranderende relaties tussen mensen en de rest van de wereld.

Welke patronen, veranderingen en gedragingen kunnen we ontdekken in dialoog met stenen, bomen en spirits? Welke algoritmes liggen aan de basis van hun eigenschappen, processen en noden? Hoe kunnen we die vertalen naar voor ons leesbare vormen? Op welke manier kunnen die algoritmische modellen (dis)functioneel worden? En hoe kunnen ze ons leren om beter om te gaan met niet-enkel-menselijke entiteiten?

Na het exploreren van algoritmes voor specifieke soorten tijdens de eerste dagen, wilden we samen een algoritmische structuur ontwerpen waarin deze niet-antropocentrische modellen gecombineerd konden worden in een generatief ecosysteem. Een soort interconnecterend weefsel of algoritmische samenlevingsruimte. Een plek waar we konden samenwerken met spirits, stenen, bomen en andere entiteiten die zich tijdens de week nog aansloten. We ontwikkelden samen prototypes, modellen en concepten die de verbeelding opentrokken rond alchorismatische algoritmische modellen.

Alchorisma werd ontwikkeld in samenwerking met: FoAM, rybn en Z33, Huis voor Actuele Kunst in Hasselt, in de context van hun Research Studio Time. Lees meer over Studio Time: http://z33research.be/studiotime/.

Met de steun van: Domein Bokrijk & Agentschap voor Natuur & Bos.
Met deelname van: Adva Zakai, An Mertens, Anne Adé, Anne-Laure Buisson, Annie Abrahams, Arthur Gouillart, Artyom Kolganov, Axel Meunier, Donatella Portoghese, Erik De Wilde, Femke Snelting, Gaspard Bébié-Valérian, Ils Huyghens, Ingrid Baisier, Isabella Aurora, Jack Boyer, Karin Ulmer, Karin Van Ginneken, Kevin Bartoli, Linda Verplancke, Maeva Borg, Maja Kuzmanovic, Malgorzata Zurada, Marika Dermineur, Marleen Verschueren, Martina Gylsen, Mauro Ricchiuti, Nele De Man, Nik Gaffney, Peter Westenberg, Roberto Simone, Sumugan Sivanesan, Tiina Prittinen, Vesna Manojlovic, Wendy Van Wynsberghe.
Dank aan: Toon Van Daele, Jef Van Meulder, Hans Nickmans, Kathy Melcher, Frank Coppieters, Michèle Meesen.