ATNOFS: Chapter 3 - LURK

A Traversal Network of Feminist Servers is een samenwerkingsproject tussen verschillende netwerken die intersectionele feministische ecologische servers opzetten. Zij reizen naar elkaars praktijken, wisselen uit en vullen elkaars kennis en kunnen aan.
De tweede ontmoeting in deze serie wordt georganiseerd door LURK in Varia en is getiteld "Hoe run je een kleine sociale netwerksite met je vrienden".

Of het nu komt door online surveillance, doomscrolling, nieuwsgierigheid, de toxiciteit van de dynamiek, het gebrek aan bereik, het risico dat accounts worden verwijderd, het verlangen naar zelfbestuur, enz., er zijn meerdere redenen waarom er de afgelopen jaren een hernieuwde belangstelling is ontstaan voor alternatieve sociale-mediaplatforms. Er zijn nieuwe gefedereerde netwerktoepassingen en -protocollen ontwikkeld om vergelijkbare diensten aan te bieden zoals platforms als YouTube, Facebook en Twitter. Met name de vrije software Mastodon heeft aan populariteit gewonnen onder kleine communities die geïnteresseerd zijn in het experimenteren met sociale media onder hun eigen beheer, omdat het hen in staat stelt om te beslissen hoe en waarom ze het platform gebruiken en voor wie. Deze zelf-georganiseerde ruimtes kunnen echter nog steeds deel uitmaken van een groter netwerk, genaamd Fediverse.

*Hoewel*, terwijl het installeren van dergelijke software niet noodzakelijk het meest voor de hand liggende is om te doen, begint de echte uitdaging pas *na de installatie*, wanneer de software draait en al je vrienden, collega’s, peers, gasten, er gebruik van beginnen te maken.

Wat is er nodig om een Mastodon instance te draaien? Hoe werkt online federatie? Wat is de politiek van de Fediverse? Wat is er nodig om een instantie te modereren? We zullen proberen het allemaal te behandelen, van het schrijven van gebruikersvoorwaarden en gedragscodes, tot het omgaan met accountmeldingen of problematische gebruikers. Maar ook, hoe kun je je werk financieel overeind houden? Wat zijn manieren om het leuk en voor jou specifiek te maken? Wat zijn daarbij verder kansen en risico’s?

Inschrijven is niet meer mogelijk - aankondiging ter informatie


@ Online

info portfolio